dimarts, 31 de gener del 2012

Salsa de tomàquet casolana en conserva

 Avui volem mostrar-vos una recepta fàcil de salsa de tomàquet casolana. Un producte indispensable a les neveres de qualsevol casa, ja que la podem posar a la pasta, pizzes o com a base d'altres plats.


Aparentment pot semblar laboriosa de fer però en realitat és força senzilla. I si hi dediqueu uns minuts més la podeu envasar en pots de vidre i conservar-la durant mesos.
Aquí va la recepta:


1,5 kg tomàquets madurs (podeu barrejar diferents classes de tomàquets)
1 ceba grossa
2 grans d'all
2 pastanagues mitjanes
1/2 branca d'api
1 fulla de llaurer
orenga/alfàbrega
oli
sal
sucre



Primer de tot posarem en una cassola un rajolí d'oli i l'escalfarem al foc. Quan l'oli ja tremoli afegirem els grans d'alls i deixarem que es daurin. A continuació afegirem la fulla de llaurer i la ceba que haurem tallat prèviament a daus. A foc suau, deixarem que la ceba prengui un color daurat. Quan la veiem cuita, afegirem la pastanaga tallada a daus petits i la fulla d'api, també tallada més petita. Ho deixarem uns minuts més i a banda anirem preparant els tomàquets. Aquests, els pelarem i els trossejarem a quarts (a meitats si són petits).
Finalment els posarem dins la cassola amb la resta de verdures i ho deixarem coure tot plegat durant uns 25 minutsNo ens oblidem de posar-hi sal al gust i una cullerada petita de sucre, per rebaixar l'acidesa del tomàquet.
Un cop veiem que tots els ingredients tenen la textura ideal, ho retirarem del foc i ho batrem per tal de lligar-ho tot. Per a que la salsa tingui una textura ben suau i homogènia, recomanem passar la salsa pel col·lador xino.
A continuació podeu afegir una mica d'orenga al gust o bé fulles d'alfàbrega tallades ben petites. Si la salsa us hagués quedat molt líquida, podeu deixar-la reduir al foc una estona més, vigilant que no s'enganxi.


Per aquells que vulgueu posar-la en conserva en pots de vidre, el procediment és el següent:


- Recipient: l'ideal és un pot de vidre. Es poden reutilitzar els pots d'altres conserves. Cal assegurar-se que estiguin en bon estat, sense òxid, ni cops, ni restes d'humitat. 
Abans d'utilitzar-los és imprescindible esterilitzar-los, deixant-los bullir durant 15 minuts.
- A l'omplir-los és aconsellable no omplir del tot els pots, deixant uns dos centímetres perquè l'aliment pugui expandir-se en el seu interior després de la cocció.
- Tancarem els pots amb cura, amb l'ajuda d'un drap per aconseguir més pressió, i els posarem al bany maria durant 15 minuts més
- Quan acabi la cocció, els deixarem refredar. Una vegada freds, comprovarem amb la mà que estiguin tancats hermèticament. Si hi ha algun pot que perd líquid o queda obert és millor llençar-lo per seguretat.
- Abans d'emmagatzemar-los cal etiquetar-los sempre amb la data d'elaboració. Cal guardar-los en un lloc sense llum, fresc i ventilat.
- Les conserves casolanes és millor consumir-les abans d'un any.


Doncs bé, si heu fet càlculs, en 2 horetes podeu tenir una salsa de tomàquet deliciosa per a una bona temporada! Animeu-vos que un cop sigueu a la taula ja veureu com compensa el petit esforç de temps!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada